Plava Špilja

Na oko 6 nautičkih milja od Herceg Novog, između uvale Zlatna Luka i rta Mokra Gora, na poluostrvu Luštica, nalazi se, možda i najljepši, prirodni fenomen na crnogorskoj obali, a neki ga svrstavaju i u prirodne dragulje Sredozemlja, Plava špilja.

Ova prirodna tvorevina je jedna od najvećih u nizu pećina na ovom poluostrvu, i nastala je u podnožju litice visoke 30 metara, kao rezultat hiljadugodišnjih udara morskih talasa o porozne stijene Luštice.

Gospa od Škrpjela

Naša Gospa od Škrpjela prevedena kao Bogorodica od stijene je izvanredna anomalija koja je, možda, izrasla iz kajanja zbog groznog čina počinjenog na Svetom Đorđu. Oko malog krča, skripta na dalmatinskom dijalektu, lokalno stanovništvo je započelo sagraditi još jedno ostrvo. Započelo je trupama razrušenih brodova, a ojačano je kamenjem prevezenim barkama nakon opterećenja broda kako bi formirao sedište zavjetne kapele koju su 1630. posvetili Bogorodici. Do 1725. godine prvobitna kapela Gospe od Škrpjela povećana je dodatkom svetišta sa karakterističnom osmougaonom kupolom. Na malom trgu ispred crkve uredili su takozvano „mjesto pomirenja“, a ideja je bila da svađe u lokalnim sporovima mogu da pronađu poštena rješenja u sijenci crkve i tako izbjegnu mletačke sudove. Kamene klupe podsjećaju na dramatične odluke koje su ovdje morale biti donesene..

Mamula

Ostrvo-tvrđava Mamula se nalazi na vodenoj granici dviju zemalja – Hrvatske i Crne Gore, između poluostrva Prevlaka i Luštica. Ovo ostrvo nosi naziv Lastavica, međutim sredinom 19. veka namjesnik Austro-Ugarske Dalmacije general Lazar Mamula gradi utvrđenje – odbrambenu tvrđavu, koja je služila kao zaštita od napada sa mora.  Po generalu tvrđava dobija naziv Mamula, koji danas preovladava kao naziv cijelog ostrva. Danas tvrđava ima status kulturnog dobra.

Podmorničarski tuneli

U blizini malog sela zvanog Rose, nalaze se tri najimpozantnija podmornička tunela- potkopa koje je izgradila Vojska Jugoslavije. Spoljni otvor je dizajniran i prekriven lažnim stijenama kako bi bili nevidljivi za satelite ili špijunske avione. Jedan od tunela nalazi se prema otvorenom moru i ostrvu Mamula, a druga su oko 1-2 km prema Tivtu. Svi tuneli su u slijepoj ulici pa ne možete plivati kroz njih, ali možete plivati do kraja i nazad. Postoje i drugi pješački tuneli koji se preusmeravaju iz glavnog tunela podmornice. Spustite se i istražite tajne tunele, okupajte se ili ako se zaista odvažite, skočite s vrha pećine u more. Dužina tunela iznosi oko 100 metara i možete plivati do kraja, dok je dubina oko 10 metara.

Sveti Marko

Ostrvo Sveti Marko (Stradioti) nalazi se zapadno od poluostrva Prevlaka. Na ostrvu se nalazi prelijepa plaža koja će vas očarati svojim izgledom. Ostrvo Sv. Marko se još naziva i Stradioti, jer je prema legendi nekada bilo logor mletačkih vojnika grčkog porijekla (stradiotes-vojnik). Do ostrva se dolazi turističkim brodićima ili barkama. 1962. godine na njemu je izgrađeno turističko naselje sa 500 tahićanskih kućica koje nisu bile snabdijevene vodom ili električnom energijom. Ostrvo je decenijama bilo ekskluzivni objekat pod zakupom „Mediteranea” iz Francuske.

Sveti Nikola

Sveti Nikola ili Školj (ita. scoglio – stijena), kako ga zovu mještani, je najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu. Ostrvo se prostire na 47 hektara i na gotovo 2 km dužine, a od Starog grada u Budvi je udaljeno cijelu milju. Ime je dobilo po istoimenoj crkvi Sv. Nikole koja se na njemu nalazi, zaštitnikom pomoraca.

Ona se prvi put pominje u 16. vijeku, mada se smatra da su je sazidali  Krstaši još u 11. koji su ovim krajevima prolazili na putu kući. Prema predanju oni su svoje mrtve sahranili u prostoru oko crkve.